Sosiale forhold

Sosiale forhold

Hvordan NOVA bidrar til høy tilfredshet og trivsel blant de ansatte

  • Vi legger til rette for et godt arbeidsmiljø gjennom blant annet et mangfold av sosiale aktiviteter, fleksibilitet i arbeidshverdagen samt gjennom fokus på god fysisk og psykisk helse.
  • Vi tilbyr en kjønnsnøytral lønnsmodell for alle konsulenter, der lønnsnivå tildeles med bakgrunn i ansiennitet. I NOVA får også alle ansatte mulighet til å investere i sin egen arbeidsplass gjennom et aksje-program.
  • Vi investerer i de ansattes fremtid gjennom kontinuerlig kompetanseutvikling.

Arbeidsmiljø

NOVA fokuserer på at de ansatte skal trives på jobb, og medarbeiderundersøkelser og løpende pulsmålinger viser høy trivsel blant de ansatte. Det er viktig for oss at hver enkelt ansatt føler at de er en del av organisasjonskulturen. Vi har blant annet to ansatte som arbeider med trivsel gjennom sosiale aktiviteter, reiser, samt helse og trening.

De ansatte har høy grad av fleksibilitet i arbeidshverdagen, både når det gjelder arbeidstid og lokasjon, og det praktiseres frihet under eget ansvar. Dette er noe de ansatte melder som positivt for at jobb og familieliv skal fungere godt sammen.

Vi forventer at alle ansatte følger våre etiske retningslinjer, og opprettholder vår nulltoleranse mot enhver form av diskriminering, trakassering eller mobbing. Diskriminering omfatter all forskjellsbehandling; utestenging eller forskjellsbehandling på grunnlag av rase, kjønn, alder, nedsatt funksjonsevne, seksuell legning, religion, politisk standpunkt, nasjonal eller etnisk opprinnelse eller andre forhold som medfører brudd på prinsippet om likebehandling.

Helse

Vårt mål i tråd med FN's bærekraftsmål nummer tre er å bidra til god fysisk og psykisk helse blant våre ansatte, gjennom å skape en arbeidsplass med fokus på gode levevaner, psykososialt miljø, kosthold, fysisk aktivitet og sikre arbeidsforhold – og med dette inspirere til gode levevaner også utover NOVA. God helse er en grunnleggende forutsetning for menneskers mulighet til å nå sitt fulle potensial og for å bidra til utvikling i samfunnet. Vi ønsker å ta vare på og bedre den psykiske og fysiske helsen blant våre ansatte.

Tall fra FHI viser at omtrent halvparten av oss vil oppleve alvorlige psykiske problemer i løpet av livet. Vi ønsker å ta vare på den psykiske og mentale helsen til våre ansatte. Det å ha noen å snakke med kan være avgjørende for håndtering av problemene, og om man søker hjelp. NOVA skal derfor jobbe aktivt for å bidra til åpenhet, og styrking av mental helse gjennom ulike aktiviteter.

Regelmessig fysisk aktivitet gjør oss generelt mer rustet til å mestre hverdagens krav og utfordringer, minsker risiko for både skade og sykdom, reduserer stress og gir bedre søvn. Generelt bidrar god fysisk helse til et lavere sykefravær som er positivt både ut ifra et selskapsperspektiv, men også for samfunnet.

Våre ansatte jobber stillesittende, foran en skjerm og i løpet av arbeidsdagen blir det lite fysisk aktivitet. Som arbeidsgiver er det viktig å jobbe med forebyggende aktiviteter for våre ansatte. Vi tilbyr derfor et bredt spekter av ulike helsefremmende aktiviteter:

  • Daglig stretching tilbys både på kontoret og via video slik at alle kan delta
  • Organisert deltakelse i sportslige bedriftsarrangementer slik som Holmenkollen-stafetten
  • Behandlingsforsikring (som inkluderer fysioterapeut, manuellterapeut og psykolog)
  • Årlig helsesjekk inkludert influensavaksine

Mangfold, inkludering og like muligheter

NOVA etterstreber et inkluderende arbeidsmiljø hvor vi oppfattes som en arbeidsplass som setter likeverd og mangfold høyt. Vi ønsker å behandle alle med rettferdighet, respekt og verdighet.

En grunnpilar i NOVA er at vi har en felles kjønnsnøytral lønnsmodell som er gjeldende for alle konsulenter. Dette betyr at alle konsulenter ved ansettelse ikke vil oppleve forskjellsbehandling når det gjelder betingelser basert på kjønn, bakgrunn etc. Lønnsnivå tildeles med bakgrunn i ansiennitet, og det er ikke individuelle lønnsforhandlinger. Dette gir full åpenhet rundt lønn i organisasjonen.

I NOVA har også alle ansatte mulighet til å investere i, og dermed være med på og eie sin egen arbeidsplass gjennom et aksjeprogram. Dette gjør vi av flere gode grunner - blant annet fordi vi tror på en flat og lite hierarkisk bedriftskultur.

Likestilling

Vårt mål i tråd med FN's bærekraftsmål nummer fem er å sikre likestilling blant våre ansatte, i tillegg til å være en partner og rollemodell i samfunnet som bidrar til å løfte frem kvinner i teknologi, og øke kvinneandelen i IT. Vi ønsker å oppnå langsiktig verdiskaping, ha fornøyde kunder og være en attraktiv arbeidsplass. For å få det til, er vi overbeviste om at vi må speile samfunnet vi er en del av. Vi ønsker å være en rollemodell for hvordan man jobber med likestilling mellom kjønnene! Vårt likestillingsarbeid er forankret i virksomhetens ulike strategier, verktøy og retningslinjer.

Øke andelen kvinner i NOVA

Kvinner er i mindretall i teknologibransjen og NOVA har derfor et spesielt søkelys på å øke andel kvinnelige ansatte ved å synliggjøre mangfold og muligheter for begge kjønn. I NOVA har vi satt som mål at vi skal øke antall kvinner i NOVA fra 21 % i 2022 til 30 % i 2030. Dette er mål som er forankret i ledelsen, og i styret.

Kvinnelig nettverk

I 2022 har vi startet opp et kvinnelig nettverk der visjonen er å gjøre en forskjell i IT-bransjen gjennom:

• Å skape en arena og møteplass for kvinner for erfaringsutveksling, inspirasjon og kunnskapsdeling

• Å inspirere og motivere kvinner/jenter til å velge tech og IT-utdannelse

• Å skape muligheter internt og eksternt gjennom å løfte kvinnelige ansatte

• Å være en arena hvor vi kan inspirere, dele problemstillinger, sparre og «nudge» hverandre.

• Å være en uformell mentor/coaching-arena for ansatte

ODA-nettverket

ODA-nettverket er Nordens største nettverk for kvinner i tech. I 2021 inngikk vi partnerskap med ODA. Partnerskapet er en viktig del av vårt arbeid med mangfold for å inspirere og styrke kvinners posisjon i teknologibransjen. Nettverket er unikt for våre kvinnelige ansatte som jobber med teknologi, og et godt tiltak på veien mot vårt mål om å øke andelen kvinnelige ansatte.


Inspirere og utvikle flere kvinnelige ledere

Vi ser at kvinner er mindre representert i lederstillinger i NOVA, enn generelt blant de ansatte og dette er en ubalanse som vi ønsker å jobbe med. For oss er det viktig at vi utvikler gode ledere – både kvinner og menn. Fra forskning vet vi at kvinner har en tendens til å falle fra på karrierestigen tidligere enn menn. Derfor arbeider vi bevisst med å tilrettelegge for work-life balance i den nye hybride hverdagen.

Inspirere unge kvinner

Det er ikke bare internt vi ønsker å jobbe med likestilling – vi ønsker også å bidra ute i samfunnet. Derfor ønsker vi å inspirere flere unge kvinner til å velge en utdannelse innen teknologi, ved blant annet å synliggjøre relevante karrieremuligheter og være gode rollemodeller. Dette gjennom deltakelse i Girl Tech-fest og andre arenaer.

Læring og kompetanseheving

NOVA er en kompetanseorganisasjon med sterkt fokus på fag. Kontinuerlig kompetanseutvikling er grunnleggende for oss, og for at ansatte i organisasjonen skal trives og oppleve at de utvikler seg. I NOVA gis det kontinuerlig mulighet for å videreutvikle sine ferdigheter og kunnskaper gjennom ulike læringsarenaer.

Dette skjer gjennom eksempelvis:

  • Kurs
  • Sertifiseringer
  • Konferanser
  • Faggrupper
  • Fagkvelder

Vårt mål i tråd med FN's bærekraftmål nummer fire er å bidra til kontinuerlig, livslang læring for våre ansatte, samt å bidra til at flere unge velger teknologi som studieretning. Vi besitter et høyt kompetansenivå innenfor IT og teknologi og vi ønsker å dele den kunnskapen med samfunnet, gjennom å påvirke flere unge til å velge teknologi som studieretning. Vi skal derfor aktivt delta i programmer som øker interessen for teknologi blant barn og unge.

Rollemodell.no

Norge er blant verdens fremste land innenfor en rekke områder som er basert på teknologisk og realfaglig kunnskap. Likevel er det for få ungdommer som velger å utdanne seg innen denne retningen. Rollemodell-ordningen ble etablert i 2011 av Kunnskapsdepartementet og Nasjonalt senter for realfagsrekruttering. Den er ett av flere tiltak for å øke interessen for realfag og dermed få flere til å velge studieretninger med fokus på realfag. Vi ønsker å inspirere unge elever til å velge realfag som utdanning – og vi oppfordrer derfor våre ansatte med realfagsbakgrunn til å melde seg som Rollemodell.

Girl Tech Fest – en annerledes skoledag med teknologi i praksis

Girl Tech Fest er et årlig arrangement der jenter i klasse 4. og 5. blir invitert til å leke, prøve ut teknologi og møte kvinnelige rollemodeller. Vi ønsker å bidra til at flere unge jenter interesserer seg for teknologi, og vi oppfordrer derfor våre ansatte til å delta på Girl Tech Fest som frivillige veiledere.